Det välkända kvalitetsvarumärket Crescent, gjord för svenska väderförhållanden har många av oss en relation till. Crescents cyklar har tagit oss till jobbet, till affären, till att ha tävlats med i allt ifrån världsmästerskap och Vätternrundan. I vårt sortiment har vi två Crescent damcyklar som vi rekommenderar starkt – Crescent Elina och Crescent Elora.

Motorplacering och bromstyp är två avgörande faktorer
Till utseendet är modellerna helt identiska, men tittar man närmare på prislappen så säger den en helt annan sak, vad beror det på?

Crescent damcykel Elina har en framhjulsmotor, det är ett enkelt system samtidigt som den har en lägre tillverkningskostnad. Medan Crescent damcykel Elora är mer påkostad med en mittmotor som har en trycksensor dvs den reagerar på hur hårt du trycker på pedalerna. På grund av detta lämpar sig Elora bra om du vill komma först iväg från rödlyset då cykeln ger ifrån sig snabbare respons. Ofta så stannar man ju till vid ett rödljus och då är det önskvärt att man snabbt kan ta sig iväg när det blivit grönt. Men vill man bara trampa luft och åka med elcykeln, utan någon större kraft på pedalerna då lämpar sig Crescent Elina bättre då den inte mäter kraften du lägger på pedalerna utan bara farten du trampar med.

Ytterligare en skillnad på dessa två Crescent damcyklar är bromstypen. Både Elina och Elora har fotbroms, men det som skiljer de åt är att Elina även har en skivbroms och Elora av en trumbroms. Här har Elina den bromsen som ger bäst effekt men en trumbroms är mer underhållsfri, vi rekommenderar dock alltid den bromsen som ger bäst effekt.

Skivbroms eller trumbroms?
Trumbroms är en mjuk och enkel broms som stoppar utan att du kastas framåt. Börjar du märka att bromsen börjar att tjuta vid inbromsning är det bara att använda lite trumbromsfett. Det är en bra broms då den är nästan underhållsfri.

Skivbroms är gjord för att kunna bromsa snabbt och minskar olyckor. Detta är en allt mer vanlig bromstyp idag eftersom motorerna blir starkare. Skivbromsen gör att cykeln stannar till snabbare än vad en cykel med trumbroms gör. Har du en mekanisk skivbroms eller en trumbroms så är det viktigt att du oljar in vajrarna (speciellt verktyg för att fylla dem) eller lämnar på service för detta då bromswiren annars lätt kan frysa under vintern i vårt nordiska klimat. Är du året runt cyklare så rekommenderar vi cykel med hydraulisk skivbroms. Det är vanligt att smuts kommer in i bromsarna på en skivbroms, vilket gör att cykeln kan börja att föra oljud, detta är normalt och ofta ingen fara. Håll koll på beläggen att de inte är utnötta bara. Det kan vara svårare att få bort smuts och ljudet och då behöver cykeln komma in på service, alternativt att man byter ut bromskollossarna och använder rengöringsspray avsett för skivbromsar för skivan. Vi på Elcykelvaruhuset hjälper alltid till.

Elina och Elora kommer i ett flertal olika färger, varmt välkommen att utforska hela vårt sortiment av Crescent damcyklar.