Elcykeltest

Stort elcykeltest 2024

Vår elcykelexpert Peter med 20 års erfarenhet från elcyklar hjälper dig att hitta den elcykel som passar dig bäst, genom att förklara de olika modellernas för och nackdelar. Det må vara en djungel, men han guidar dig med en säker hand. Körupplevelse, typ av däck, möjlighet att dra tungt, lämpliga väglag, lämplig längd på den som cyklar, motorns position, räckvidd, stabilitet, bromsar, vridstyvhet, växlar, med mera. Peter tar hänsyn till alla möjliga behov.

Lifebike C-MUTE UNI - Läs mer om Lifebike C-MUTE UNI
Lifebike C-MUTE UNI LUX - Läs mer om Lifebike C-MUTE UNI LUX
Lifebike Classic LUX - Läs mer om Lifebike Classic LUX
Crescent Elora - Läs mer om Crescent Elora  
Crescent Elina - Läs mer om Crescent Elina  
Batavus Torino LX - Läs mer om Batavus Torino LX 
Scott Sub Tour eRide - Läs mer om Scott Sub Tour eRide 
Batavus Harlem - Läs mer om Batavus Harlem
Haibike Trekking - Läs mer om Haibike Trekking 
Batavus Razer - Läs mer om Batavus Razer
Batavus Zonar - Läs mer om Batavus Zonar 
Merida eSpresso - Läs mer om Merida eSpresso

Lifebike C-MUTE UNI

Betyg överlag:  5 stars

Summering: C-Mute är en absolut favorit med en litet mer aktiv körställning utan att vara extrem som du kan justera för en aktiv eller upprätt körställning. Dubbla hydrauliska skivbromsar gör att du stannar när olyckan är framme. Ett stort batteri på 504 wh ger en räckvidd på <10mil och det är snyggt och prydligt integrerat ramröret vilket ger en bra tyngdpunkt och det lämnar pakethållaren hel fri för olika tillbehör. Vad gäller eldriften så är en motor placerad i bakhjulet, vilket ger en behaglig och naturlig cykelkänsla 

Positivt: 
+ Ställbar körställning både upprätt men kan lutas framåt för en mer aktiv körställning 
+ Vridstym ram trots lågt insteg 
+ Tyngpunkten rätt pga batteriplacering 
+ Otrolig komfort förhållande till pris 
+ Stort batteri 504wh

Negativt: 
- Framlyset kunde vara starkare 


Lifebike C-MUTE UNI LUX

Betyg överlag: 5 stars

Summering: Lifebike C-Mute Lux är en fantastisk elcykel som erbjuder en aktiv körställning som kan justeras efter dina behov. Den har dubbla hydrauliska skivbromsar för en säker och effektiv bromsning, samt ett stort batteri på 504 wh som ger en räckvidd på upp till 10 mil. Ramens snygga och prydliga integrering av batteriet ger en bra tyngdpunkt och lämnar pakethållaren fri för tillbehör. Motorn är placerad i mitten vilket ger en behaglig och naturlig cykelkänsla.

Positivt: 
+ Mittmotor för jämnare kraftfördelning. 
+ Stor batterikapacitet för lång räckvidd. 
+ Justerbart körställning för bekväm åkning. 
+ Integrerad ramdesign ger bra tyngdpunkt. 
+ Dubbla hydrauliska skivbromsar för säkerhet. 


Lifebike Classic LUX

Betyg överlag: 4,5 stars

Summering: Lifebike Classic LUX är det ultimata valet för dig som vill ha en pålitlig och stilren elcykel med hög komfort. Med en stark och tyst motor, lågt insteg och justerbar styrstam ger den en smidig och bekväm körupplevelse. Dessutom har den ett avtagbart batteri och en låsbar display som gör den både praktisk och säker att använda. Med Lifebike Classic LUX får du en elcykel som passar både för pendling och utflykter och som kommer ge dig en riktigt skön cykelupplevelse!

Positivt: 
+ Kraftfull och tyst borstlös motor som ger en mjuk och bekväm körning.
+ Vridstyv ram och en stabil styrsats som ger en trygg och säker körupplevelse.
+ Utrustad med en pålitlig Shimano Nexus 8-växlad navväxel som ger en enkel och bekväm växling, utan att hoppa eller skaka.
+ Skön och justerbar sadel samt ergonomiska handtag som ger en bekväm och avslappnad sittställning.
+ Högkvalitativ dämpad framgaffel som absorberar stötar och vibrationer från ojämna vägar, vilket ger en smidig och mjuk körning. 


Crescent Elora

Betyg överlag: 4 stars

Summering: Detta är en av sveriges mest sålda elcyklar och vi förstår varför. Passar de flesta och en otroligt bra körkänsla trots det låga insteget. En pigg elcykel med bra komfort, passar dig som är 155-190cm, digital display med 5 effektlägen, Nav växel dvs inbyggd växel med fotbroms – att rekommendera på vintern, hydraulisk skivbroms fram. Ett batteri på 400wh vilket ger 4-7mils räckvidd, Borstlös motor på 250w i framhjulet, ställbar styrstam för bästa komfort.

Positivt: 
+ Crescent Elora är en av Sveriges mest sålda elcyklar, vilket tyder på att den har god kvalitet och funktionalitet. 
+ Har en otroligt bra körkänsla, vilket gör den lätt och bekväm att använda. 
+ Crescent Elora har en vridstyv ram, ergonomiska handtag och en skön sadel som ger en bra komfort under körningen. 
+ Ställbar styrstam gör att man kan anpassa avståndet till styret och även höjden på styret, vilket gör det möjligt att hitta en optimal sittställning. 
+ Med en borstlös motor på 250w och ett batteri på 400wh, ger Crescent Elora en pålitlig körupplevelse och tillräcklig räckvidd på upp till 7 mil. 


Crescent Elina

Betyg överlag:

Summering: Crescent Elina är en av de mest populära elcyklarna i Sverige av goda skäl. Den erbjuder enastående funktionalitet och komfort för en bred målgrupp. Med sin låga instegshöjd ger den en bekväm körupplevelse, och dess energiska prestanda gör den till en idealisk följeslagare. Utrustad med praktiska funktioner som en digital display med flera effektlägen, inbyggd navväxel med fotbroms för vinteråkning och hydraulisk skivbroms fram, har Crescent Elina allt som krävs för en smidig och säker cykeltur. Den är anpassad för cyklister med längder mellan 155-190 cm, och dess justerbara styrstam lägger till ytterligare komfort i mixen. 

Positivt: 
+ Crescent Elina har etablerat sig som en av Sveriges mest omtyckta elcyklar, vilket vittnar om dess pålitlighet och prestanda.
+ Den erbjuder en imponerande körkänsla som gör cyklingen enkel och njutbar.
+ Ramen är konstruerad för stabilitet och styrs med hjälp av ergonomiska handtag och en komfortabel sadel som säkerställer en behaglig körning.
+ Den ställbara styrstammen är ett välkommet tillskott, som ger möjlighet att anpassa cykeln för optimal sittställning och komfort.
+ Med en 250W borstlös motor och ett 400Wh batteri levererar Crescent Elina pålitlig prestanda och en räckvidd som sträcker sig upp till 7 mil.


Batavus Torino LX

Betyg överlag:

Summering: En stabil elcykel, en snygg och stabil elcykel med bra komfort, ramen är lite kort mellan styre och sadel så välj en 1/2 storlek större än vanligt, kommer i två ramstorlekar som passar dig som är 155-195 cm, digital display med 5 effektlägen, navväxel med fotbroms och 7vxl, hydraulisk skivbroms fram. Batteri på 400wh vilket ger 5-8mils räckvidd, ställbar styrstam för bästa komfort. 

Positivt: 
+ Bekväm cykling med justerbar upprätt körställning 
+ Stabil och lättmanövrerad 
+ Hållbar och pålitlig med hög kvalitet på komponenterna 
+ Integrerad pakethållare för praktisk användning 
+ Stilren design med bra val av färger.


Scott Sub Tour eRide

Betyg överlag:

Summering: Scott Sub Tour eRide är en elektrisk hybridcykel som är utformad för att erbjuda bekväm och effektiv pendling samt äventyrsturer. Cykeln har en kraftfull eldriven motor och ett batteri som ger extra kraft och räckvidd.Den är utrustad med en robust aluminiumram som ger stabilitet och hållbarhet. Med sina breda däck och dämpad framgaffel erbjuder den utmärkt komfort och kontroll både på vägar och lätt terräng.

Sub Tour eRide har också skivbromsar för pålitlig bromsprestanda och en pålitlig Shimano-växellåda för smidiga växlingar. Den har även praktiska egenskaper som skärmar, pakethållare och belysning, vilket gör den idealisk för vardagspendling. Sammantaget är Scott Sub Tour eRide en pålitlig och mångsidig elcykel som kombinerar prestanda, komfort och funktionalitet för både stadskörning och äventyrsturer. 

Positivt: 
+ Stark och pålitlig eldriven motor.
+ Robust aluminiumram.
+ Breda däck och dämpad framgaffel.
+ Skivbromsar. 


Batavus Harlem

Betyg överlag:

Summering: Upptäck Batavus Harlem - en snygg och väldesignad cykel. Med sina coola detaljer och en mattsvart look är den en riktig blickfångare. Dess stabila hybridram, gelesadel och ergonomiska handtag garanterar maximal komfort. Välj mellan tre olika ramstorlekar som passar personer från 155 cm till 210 cm. Med den pålitliga mittmotorn från Bosch är cykeln både stark och pålitlig i alla väderförhållanden.

En digital display med fem effektlägen ger dig full kontroll, medan en navväxel och inkapslat kedjeskydd skyddar din kedja och växlar, särskilt under vintermånaderna. De hydrauliska skivbromsarna fram och bak ger snabb och responsiv bromsning, medan de sju växlarna ger tillräckligt med variation för alla typer av terräng. Batteriet på 400 Wh ger en räckvidd på 5-8 mil beroende på ditt stödnivåval och hur mycket du trampar.

Positivt: 
+ Snygg
+ Välbyggd
+ Bra komfort


Haibike Trekking

Betyg överlag:

Summering: Haibike Sduro Trekking är en välbyggd elcykel med kraftiga däck, stark motor och välbalanserad ram. Den är främst lämplig för längre turer på sämre underlag istället för kortare turer i staden. Den har en robust konstruktion och erbjuder bra grepp på vägen. Batteriet är inbyggt i ramen och kan vara lite svårt att ta loss. Motorn är en Bosch Performance-motor som ger tillräckligt med kraft för varierande terräng och cykling med tyngre last. Med en enkel display visar den viktig information som hastighet, batterinivå och körsträcka. Haibike Sduro Trekking är en pålitlig och kvalitetscykel från Haibike, som passar för dig som vill ge dig ut på äventyr på landsvägar och sämre underlag.

Positivt: 
+ Snygg
+ Välbyggd
+ Bra komfort


Batavus Razer

Betyg överlag:

Summering: Razer E-Go är en stadscykel som passar dem som föredrar en framåtlutad position. Med sina tunna däck är den lättmanövrerad men kan vara instabil på ojämnt underlag. Trots att den saknar stötdämpning och har tunna däck är den tillräckligt fjädrande för vardagsbruk. Batteriet ger cirka 6 mils räckvidd på högsta assistansnivå, vilket är tillräckligt för pendling. Den har hydrauliska bromsar och smidiga växlar. Styrkan ligger i motorn, som ger rätt nivå av assistans även i branta backar, men kan bli trög när hastigheten närmar sig 25 km/h på landsvägar.

Positivt: 
+ Stabil ram 
+ Fin finish, bra ram 
+ Batteriet räcker länge


Batavus Zonar

Betyg överlag:

Summering: Batavus Zonar är en cykel som har allt. Den har utsetts till testvinnare av Aftonbladet, vilket är förståeligt med tanke på dess Bosch CX-motor som ger kraft, ett stort 504 Wh batteri och hydrauliska skivbromsar. Den har en stabil hybridram, en sadel med gel och ergonomiska handtag. Cykeln finns i tre olika ramstorlekar som passar personer från 155 cm till 210 cm. Den har en digital display med 5 effektlägen och 9 utanpåliggande växlar. Batteriet på 504 Wh ger en räckvidd på 6-10 mil. Den har även ett rakt styre för en aktiv körstil och är en bra cykel att träna med utan assistans.

Positivt: 
+ Många växlar
+ Pigg motor
+ LED-display


Merida eSpresso

Betyg överlag:

Summering: Merida eSpresso 300 är en stilfull och stabil elcykel med en pålitlig ram. Den är utrustad med en kraftfull mittmotor och elsystem från Shimano, vilket ger en naturlig och superstark körupplevelse. Cykeln har en justerbar styrstam och finns i tre olika storlekar för att passa personer från 155 cm till 210 cm. Med en dämpad framgaffel och hydrauliska skivbromsar ger den en bekväm och responsiv körning även på ojämna vägar. Den har en digital display med 5 assistanslägen och 9 utanpåliggande växlar. Bromsarna är hydrauliska skivbromsar med snabb respons. Merida eSpresso 300 är en utmärkt cykel för både träning och körning utan assistans.

Positivt: 
+ Hög kvalitet
+ Stabilt bygge
+ Bromsarna