Förvirrad mellan valet av elcykel eller elmoped? Lär dig skillnaderna mellan dessa elektriska fordon och ta reda på vilket som passar dig bäst. Utforska faktorer som motorstyrka, hastighet, motion, körkortskrav och hjälmkrav för att fatta det rätta beslutet för dina behov och preferenser.

Vilken passar mig, bör jag köpa elcykel eller elmoped?
Alla elcyklar klassificeras inte som cyklar. Vi reder ut vad skillnaden är mellan en elcykel och en elmoped.

Motorstyrka och hastighet
Det som skiljer en elmoped från en elcykel är oftast styrkan på motorn och hastigheten. Är motorn starkare än 250 W så klassas fordonet som en elmoped, antingen klass 1 eller klass 2 samt saknar fordonet ett COC så är det inte godkänt att framföras på svenska vägar. Om motorn har en styrka på under 250 W klassas den istället som elcykel. Ju högre motoreffekt desto snabbare går fordonet. Vad gäller hastighet så får motorn på en elcykel endast assistera upp till 25 km/h. En elmoped får gå upp i 45 km/h och då går den under klass 1.

Motion kontra skydd i alla väder
Med en elcykel måste du trampa för att komma någon vart, det slipper du med elmoped. Att elcykeln inte ger någon motion är dock en myt. Att använda en elcykel motsvarar ansträngningen som en rask promenad, stänger du dock av assistansen på vägen hem så får du anstränga dig mer och kan om du vill komma hem genomsvettig. Kortfattat kondition på dina villkor. Vill du slippa detta så är valet enkelt en, elmoped. En elmoped är dessutom skyddad i alla väder, dina skor skyddas och hela du om du köper till en regnponcho för moped.

Körkort eller förarbevis
Till en elmoped måste du ha ett körbevis för klass 2 eller körkort för klass 1. Väljer du istället en elcykel så behöver du varken det ena eller det andra.

Hjälmkrav
Ytterligare en skillnad är kravet på hjälm. Vi rekommenderar att du alltid använder hjälm oavsett om du väljer att pendla med en elcykel eller elmoped. Men väljer du en elcykel så reglerar lagen att du måste ha hjälm om du är under 15 år

Likheter mellan elcykel och elmoped
En EU moped klass 2 dvs 25 kmh lyder under samma regler som en elcykel, dvs du kan framföra den på cykelbanan och du får parkera din elcykel och din elmoped klass 2 på trottoaren (du ska dock alltid ta hänsyn när du parkerar din elcykel eller elmoped).