När ditt barn så småningom börjar lära sig att cykla och utforska kvarteren på egen hand är det viktigt att de är säkert utrustade med en barnanpassad cykelhjälm. Barn som lär sig cykla kommer vara vingliga då deras balans ännu inte är färdigutvecklad så se till att köp en barncykelhjälm som skyddar huvudet ordentligt. Alla barncykelhjälmar som säljs på Elcykelvaruhuset är godkända med säkerhetsspänne - en självklarhet anser vi då säkerheten är det viktigaste. Ett säkerhetsspänne är ett grönt spänne som är designad för barn och lek. En barncykelhjälm som är utrustad med ett sådant spänne har till syfte att förhindra kvävning om remmen skulle belasta halsen t.ex. om barnet fastnar i grenar eller i en gunga. Vid belastning släpps spännet upp och barnet kan andas fritt!

Passformen är a och o
Som förälder ska du kontrollera storleken och se till att ditt barn använder en cykelhjälm med rätt passform, år efter år. Det är därför viktigt att byta hjälm i samband med att barnet växer. Var rädd om ditt barns huvud, då passformen är det som avgör hur mycket skydd barncykelhjälmen faktiskt ger. Innan du köper en barncykelhjälm ska du mäta omkretsen på ditt barns huvud där det är som bredast, då det är där hjälmen ska sitta. Var noga med att mäta rätt för att hjälmen ska passa perfekt och för att ditt barn ska vara trygg i trafiken. Använd denna guide tillsammans med övrig information på denna sida:

0–3 år: 44–52 cm

2–7 år: 46–57 cm

5–12 år: 52–60 cm

12–16 år: 52–65 cm

Barn gör inte som vi säger utan som vi gör. Föregå med gott exempel och använd cykelhjälm själv när du är ute och cyklar. I Sverige är det lag på att barn upp till 16 år ska bära hjälm, men vi har även högkvalitativa cykelhjälmar för vuxna.