Det finns många anledningar att köpa elcykel. Fler och fler hakar på trenden. Här har vi samlat 10 vanliga frågor om elcyklar och svarat på dom.

 1. Måste jag trampa på elcykeln?
  Ja. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du kan enkelt ställa in hur mycket assistans du vill ha från motorn, så du kan ta dig framåt utan ansträngning.
 2. Hur fort kan jag köra på en elcykel?
  Hur snabbt kan du trampa? Precis som med en vanlig cykel är det du själv som bestämmer hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h, men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet. Undantaget är så kallade Speedbikes som har en starkare motor och hjälper till upp till 45 km/h.
 3. Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?
  Ja, du väljer själv om du vill ha igång elassistansen eller inte. Att tänka på är att motorn och batteriet tillför några kilo på cykelns vikt.
 4. Hur långt räcker batteriet på en elcykel?
  Det beror på ganska många saker. Bland annat din vikt, däcktryck, temperatur, terräng osv. Men i snitt räcker ett normalt batteri 30-70 km.
 5. Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
  Beroende på vilket typ av batteri du har kan det ta mellan 2,5 och 8 timmar.
 6. Kan jag ta loss batteriet från elcykeln och ladda det inomhus?
  Absolut!
 7. Vad kostar en elcykel i drift?
  Elen som krävs för att ladda batteriet en gång kostar i storleksordningen en krona. Om du kör 4 mil på en laddning så blir alltså milkostnaden 25 öre. Jämför det med bränslekostnader för bil eller månadskort för kollektivtrafik.
 8. Påverkar kyla batteriet till en elcykel?
  Ja, det gör det. Så förvara gärna batteriet inomhus om det är under +10 °C. Batteriet kan tappa 20 procent av sin kapacitet när det är nollgradigt och upp mot 40 procent av sin kapacitet om det är -15 °C.
 9. Måste jag ha hjälm när jag åker elcykel?
  Elcyklar har samma hjälmkrav som vanliga cyklar. Om du är under 15 år är det lag på att du ska ha hjälm. Äldre måste inte ha hjälm, men vi rekommenderar alltid hjälm, det är ju en enkel säkerhetsåtgärd. Om du cyklar på en speedbike är det krav på hjälm oavsett ålder.
 10. Klassificeras en elcykel som en moped?
  Nej, elcykeln räknas som en vanlig cykel. Elmotorn aktiveras först när du trampar så att vevrörelsen går igång. Motorn ger heller inget krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h. Du cyklar på vanliga cykelbanor och parkerar som vanligt. Däremot så räknas Speedbikes som moped.