En elcykel är en helt vanlig cykel som utrustats med ett elsystem, batteri och motor. Motorn aktiveras när du rör på pedalerna och hjälper till upp till 25km/h. Därefter är det benen och eventuella nedförsbackar som står för farten. Motorn stannar automatiskt när du slutar trampa och aktiveras igen när du börjar trampa igen. Du kan själv välja om du vill cykla som du alltid har gjort, eller har möjligheten att avverka långa sträckor, både uppför backar och i motvind utan större ansträngning och betydligt snabbare en du vanligtvis cyklar.

Vad är kraftsensor och rörelsesensor?
En elcykel assisterar när du trampar och det finns två olika system för detta, torque sensor eller trampgivare. Skillnaden är att en Torque sensor känner hur mycket kraft du trampar med och levererar effekt i förhållande till det. En trampgivare reagerar endast på rotation, dvs att tramporna roterar. En torque sensor ger en mer naturlig cykelupplevelse men kräver lite mer av dig som cyklar eftersom du inte kan få full effekt utan att lägga på lite kraft för att elmotorn ska aktiveras. Med trampgivare räcker det att du rör på benen för att motorn skall leverera full effekt. Detta innebär att om du vill nå toppfart utan att behöva ge någon kraft alls ska du alltid välja en elcykel med en trampgivare. 

Lågpriselcyklar (under 10 000 kr) med trampgivare och lägre kvalitet på elsystemet känns ofta ryckiga när motorn kopplas i och ur. Det är något man slipper på elcyklar som är något mer påkostade.

Läs mer: 10 vanliga frågor om elcyklar

Läs mer: 8 anledningar till varför ska man välja elcykel!