Vi har testat minst 50 st olika elcykelkit under våra 14 år i branschen, tyvärr med dåliga resultat. Vi på Elcykelvaruhuset gillar inte elcykelkit pga de problem vi sett, därför har vi valt att inte sälja dessa elcykelkit. Detta bör du tänka på om du ändå väljer att köpa ett elcykelkit:

Köper du ett elcykelkit avsett för ”framhjulsmotor”, är ofta framgaffeln på en vanlig cykel ej gjort för den extra kraft som uppstår, och man riskerar att den efter ett tag går av, vilket kan leda till en allvarlig olycka. Har du en dämpad framgaffel är de ofta dimensionerade men då kan du ibland få problem med att det inte passar. Är du ute efter ett elcykelkit tänk på att det bör vara för bakhjulsmotor eller mittmotor. Det är viktigt att du kontrollerar vilket märke det är på batteri, motor och display samt styrenhet (controller) i det elcykelkit du tänkt köpa. Som motor rekommenderar vi Bafang och Shengyi, och vad avser batteri är Greenway eller Phylion bra batterier, men kontrollera att de även innehåller märkesceller såsom LG/Samsung/Panasonic/Sony. Är det en okänd eller inget namn alls på tillverkaren av batterierna, men det har märkesceller, kan det ofta vara problem, då det ofta är en billigare ”BMS” (styrenheten i batteriet) som är en viktig komponent i batteriet.

En BMS håller reda på i- och urladdning av varje cell i ditt batteri och balanseringen mellan cellerna detta så att ingen cell laddas ur för mycket och långsiktigt tar skada. Kontrollera sedan displayen på ditt elcykelkit så att den klarar IP65 (dvs är vattentålig). Vi rekommenderar King meter eller Bafang som tillverkare. Vad avser kontroller ska det vara en så kallad sinuskontroller som gör att elcykeln går mjukt och följsamt. Du bör också tänka på att ha vattentäta kopplingar till display, trampgivare och motor. Du bör välja ett PAS-/ pedalassisterat-/ trampgivarsystem, dvs inte med tourque-/kraftsensor då elcykelkit med kraftsensorer som vi har testat under våra 14 år i branschen ofta har haft problem. Kanske en liten sak, men tänk även på att din fina cykel efter omvandlingen inte kommer se så estetisk ut med ett påhängskit. Väljer du istället, för att köpa ett elcykelkit, att köpa en elcykel som är framtagen med tankarna på elassistans rakt igenom, är du välkommen att handla hos oss.