Att köpa en elcykel kan kännas som ett stort steg. Men det finns massor av bra anledningar att överväga det. Det är ett kul och bekvämt sätt att ta sig fram, man får gratis motion och frisk luft, och driftkostnaden är låg. Men innan du köper en elcykel bör du tänka igenom några saker.

MODELL – Det finns olika modeller att välja mellan. Vill du ha en mer avslappnad körställning, välj en klassisk cykel med böjt styre. Vill du ha en mer aktiv körställning, välj en hybridmodell med rakt styre. Tänk också på det praktiska användandet.

RÄCKVIDD – Batteriets räckvidd påverkas av flera faktorer, som kroppsvikt, däcktryck och terräng. Välj en elcykel med ett tillräckligt stort batteri.

KVALITÉ – Batteriet är den viktigaste och dyraste komponenten på en elcykel. Kontrollera att det kommer från en känd leverantör, som LG, Panasonic eller Samsung.
STÖTDÄMPARE – Om du ska cykla på ojämna eller grusiga vägar, välj en elcykel med dämpad framgaffel.

SERVICE – En elcykel kräver mer underhåll än en vanlig cykel. Motor, bromsar, kedja och däck bör kontrolleras regelbundet. Vänd dig till en specialist på elcyklar för att få kompetent vägledning och bra service.