Välj rätt typ av elcykel

 

Det finns flera olika typer av elcyklar. De vanligaste är klassisk, hybrid, Mountainbike och Speedbike. Här berättar vi om respektive typ och vad de passar för.

Elcykel ”Klassisk"

Elcykel med sina rötter i den klassiska ”damcykeln”. Perfekt för daglig användning och tar dig från A till B. Skjutsa barn, stanna till vid affären eller hämta upp ett paket. Med andra ord en elcykel som passar de flesta, man som kvinna. Lågt insteg på ramen, god komfort med upprätt körställning och utrustad med bekväm sadel är detaljer som kännetecknar en klassisk elcykel. Det låga insteget är praktiskt för äldre personer eller vid en tungt lastad cykel med exempelvis barn i en barnsits. Alltid utrustad med praktiska stänkskärmar, kedjeskydd och pakethållare. Fotbroms och växlar i navet är även det vanligtvis standard.

Klicka här för att komma till våra klassiska elcyklar

 

Elcykel ”Sport/hybrid”

Denna typ av elcykel växer i popularitet och vi förstår varför. De accelererar snabbt, är snygga och är ett idealiskt fordon för den aktive cyklisten som vill använda sin cykel även till vardagspendling. Smala däck, ett modernt utanpåliggande växelsystem, lätt och vridstyv ram, ofta utrustad med skivbromsar kännetecknar elcykel ”Sport/hybrid”. Smala däck minskar rullmotståndet, gör cykeln snabbare och ger längre drifttid när motorn används. Den passar dig som gärna kopplar ur eldriften eller vill komma upp i högre hastigheter än de 25 km/h motorn erbjuder. Det är enkelt att hänga på skärmar och annan utrustning som passar vardagens behov.

Klicka här för att komma till våra Sport/Hybrid-modeller

 

Elcykel ”MTB (Montainbike)”

En ny trend är på väg. Nu vill många ha en klassisk mountainbike som elcykel. Dra nytta av elcykelns alla fördelar i skog och på stig. Accelerera snabbt, välj de brantaste backarna och se mer av natur och vildmark. Robust MTB med hybridteknik funkar även utmärkt i stadsmiljö. Med elcykel MTB tar du dig till skolan, fotbollsträningen och kompisarna utan ansträngning. Det är enkelt att hänga på skärmar och annan utrustning som passar vardagens behov. Upp till 25 km/h ger elmotorn kraft, sedan tar benen över och toppfarten bestäms av din egen styrka.

Klicka här för att komma till våra MTB-modeller

 

Elcykel ”Speedbike”

En Speedbike är en elcykel med en större motor än 250W, oftast 500W. Motorn hjälper till upp till 45km/h, vilket gör att cykeln klassas som moped. Elcykeln är då utrustad med backspegel och registreringsnummer. Då cykeln är snabbare är de utrustade med kraftigare skivbromsar. På grund av den starka motorn ställs högre krav på allt från batteri och bromsar till fälgar och däck, vilket gör att dessa cyklar oftast har "Top-Of-The-Line"-komponenter. Det innebär att man får vara beredd att betala en lite mer, men känslan och effektiviteten vid cykelpendling är imponerande.

En Speedbike är likställd med en moped och kräver att du uppfyller kraven gällande körkort/förarbevis för moped. Från och med första november 2016 betraktar Transportstyrelsen en Speedbike som EU-moped klass 1 och kräver att cykeln registreras. Speedbikes från Stromer  levererade före första november 2016 har betraktats som moped klass 2. Då räcker det att man tecknar en trafikförsäkring.

Klicka här för att komma till våra Speedbikes

Storleksguide

När du ska välja el-cykel så finns det många storleksguider på webben. Men du ska inte stirra dig blind på dessa. Det viktiga är att elcykeln känns rätt för just dig därför rekommenderar vi att du kommer in och testar några av våra modeller för att se vad just du ska välja för cykel. Storleksguiden är ändå bra att titta på så du vet ungefär vilken storlek på elcykeln du vill ha.

 

Elcykel

Läs mer: 10 vanliga frågor om elcyklar

Läs mer: 7 saker att tänka på innan köp enligt experten!

Läs mer: Hur fungerar en elcykel?