Allt du behöver veta om elcykelbatterier

Så funkar ett elcykelbatteri!

Litiumbatteriet laddas i ett vanligt eluttag. Batteriet har hög effektivitet och liten påverkan på miljön. Det tar normalt cirka 4-8 timmar att ladda batteriet från tomt till fullt. Att ladda ett tomt batteri till ca. 80% tar ungefär halva laddningstiden. Det finns ingen risk att batteriet förstörs om du har laddaren inkopplad för länge.

På nästan alla elcyklar kan du låsa upp batteriet med en nyckel och ta med batteriet till kontoret, skolan eller bostaden för att ladda det. Du kan även välja att ladda batteriet när det är monterat på elcykeln.

Om ett batteri inte används under en längre period är det bra att förvara batteriet i rumstemperatur, gärna ungefär halvfullt. Batteriet får aldrig förvaras tomt, speciellt inte under längre perioder då det skadar batteriet och försämrar kapaciteten. Det är inte ovanligt att batterier är oanvändbara efter att ha stått tomma under vintern.

Ett batteri håller kapaciteten bra i minst 3 år eller 800 laddningar. Detta skiljer sig något mellan olika märken men generellt är det vad man kan räkna med. När batteriets livslängd nått sitt slut kan du lämna det till oss för återvinning.

Välj rätt positionering på batteriet!

Det finns elcyklar som har batteriet monterat vertikalt längs sadelstolpen, andra har batteriet integrerat i pakethållaren och vissa på eller integrerat i ramen. Vår erfarenhet är att batteriet bör sitta på ramen eller på pakethållaren, det fungerar bäst för att man då kan behålla geometrin på ramen och får en elcykel med bättre egenskaper för just cykling. Det är viktigt för att din elcykel ska kännas som en vanlig cykel, din elcykel blir helt enkelt trevligare och effektivare att cykla på. Argumentet för att ha batteriet vertikalt längs sadelstången är att det ger en lägre tyngdpunkt, men nackdelen är att man måste justera geometrin på ramen för att få plats med batteriet vilket resulterar i att cykeln känns sämre att cykla på. Det krävs även en uppfällbar sadel för att batteriet skall gå att plocka bort. Det gör att du inte kan välja vilken sadel du vill ha.

Hur långt kommer jag på en laddning?

Sträckan du tar dig per laddning bestäms av batterikapaciteten och av yttre omständigheter som:

 • Hastighet - Effektläge på motorn.
 • Din kroppsvikt
 • Däcktryck - Högt däcktryck gör att cykeln rullar lättare.
 • Temperatur - Litiumbatteriet levererar mer ström vid varmt väder, så när temperaturen faller förlorar batteriet kapacitet.
 • Terrängen - Uppförsbackar drar mer el.
 • Hur mycket du själv trampar

Som riktlinje kan man säga att ett batteri med 360Wh som är fulladdat tar dig 3-7 mil. Notera att olika cyklar har olika batterier och batterikapaciteten kan variera. Vill du cykla längre kan du givetvis ta med sig ett extrabatteri om det inte finns möjlighet att ladda under dagen.

Om man väger ca. 80 kg och cyklar på en normalt kuperad väg och temperaturen ligger runt 15 °C, kan man utgå från listan nedan för att få en uppfattning om hur långt man kommer per laddning med olika batterier. Observera att det är uppskattningar och att det är många faktorer som påverkar.

 • 25-50 km för ett batteri med 8 Ah 36V vilket motsvarar ca. 280 Wh
 • 30-60 km för ett batteri med 9 Ah 36V vilket motsvarar ca. 320 Wh
 • 35-70 km för ett batteri med 10 Ah 36V vilket motsvarar ca. 360 Wh
 • 40-80 km för ett batteri med 11 Ah 36V vilket motsvarar ca. 400 Wh
 • 50-110 km för ett batteri med 14 Ah 36V vilket motsvarar ca. 500 Wh

Batteriets kapacitet mäts i Watt (effekt), Volt (spänning) och Ampere (ström). Ampere visar hur mycket ström batteriet kan leverera, Volt visar hur snabbt strömmen kan levereras och Watt visar hur lång tid strömmen kan levereras.

Läs mer: Allt du behöver veta om motorplacering på elcykel