Vad är en moped?

Det finns olika typer av mopeder och här får du lära dig skillnaderna och vad som krävs av dig som förare för att få framföra dem.
 • Klass I (45 km/h)

  EU-moped klass 1 är en moped konstruerad för att köras i max 45 km/h. Mopeden brukar kort och gott benämnas EU-moped. För att få köra EU-moped klass I måste du ha körkort, traktorkort (utfärdat före den 1 oktober 2009) eller förarbevis för moped klass I (körkort behörighet AM från den 1 oktober 2009). För att få körkortsbehörigheten AM måste du ha fyllt 15 år, genomgått ett godkänt kunskapsprov på Vägverket samt ha genomfört en utbildning hos en behörig utbildare och examinator. Läs mer på www.korkortsportalen.se. En EU-moped klass I måste vara registrerad hos Vägverket samt ha en registreringsskylt monterad baktill. Det krävs inget kontrollmärke och normalt inte heller kontrollbesiktning. En EU-moped klass I måste vara trafikförsäkrad.

 • Äldre moped

  Det finns även en typ av moped som är konstruerade för att köras i högst 30 km/h som fortfarande är godkända i Sverige enligt äldre bestämmelser. Reglementet för dessa har mycket gemensamt med EU-moped klass II. Viktigt är dock att denna typ av mopeder måste ha ett typintyg utfärdat före den 17 juni 2003.
 • Klass II (25 km/h)

  Klass 2-mopeden är EU-godkänd och konstruerad för att köras i högst 25 km/h. Motorns effekt får vara högst 1 kilowatt och fordonet behöver inte registreras. För att få köra en moped klass II måste du ha fyllt 15 år, ha förarbevis för moped klass II, körkort för minst behörighet AM eller traktorkort. Läs mer på www.korkortsportalen.se. Om du fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 behöver du inget förarbevis för moped klass II. En moped klass II ska inte registreras och den har därför heller ingen registreringsskylt. Mopeden måste vara trafikförsäkrad och du måste ha med dig försäkringsbeviset när du kör.

 • Olika motortyper

  Det finns tre olika motoralternativ: elmotor, 4-takt eller 2-takt. Värnar du om miljön och vill ha en tystgående moped, som är billig i både service och drift, är elmopeden det självklara valet. 4-taktsmotorn är miljövänlig och har en tystare och jämnare gång samt är i stort sett luktfri i jämförelse med 2-taktsmotorn, och den lämpar sig väl för pendling. Söker du däremot en sportig moped med bra acceleration, mycket körglädje och inte har något emot att det luktar och ryker lite, är en 2-taktsmotor ett alternativ.