8 saker att tänka på innan köp av moped!

 • Det är mycket att tänka på när man ska köpa moped men viktigaste av allt är att fundera på vad du har tänkt att använda mopeden till. Ska du bara köra korta sträckor eller har du tänkt att pendla lite längre avstånd? Behöver du kunna skjutsa eller är förvaringsutrymme extra viktigt? En del vill ha en sportig look medan andra föredrar en mer stilren design. Fundera noga över hur behov och önskemål ser ut. Här har vi listat ett antal punkter som vi tycker är viktiga för att kunna avgöra vilken moped som är lämplig för ändamålet.
.

Klass I eller klass II-moped

Behöver du en moped som går lite fortare (45km/h) och bara får framföras på vanliga vägar eller vill du ha en som går något långsammare (25km/h) men som får framföras på cykelbana och som kan parkeras på cykelparkering?  Då behöver du ta ställning till om du ska ha en klass I eller klass II-moped. För klass II krävs ett förarbevis om du är född efter 1994 annars krävs inget förarbevis och för klass I krävs ett mopedkörkort eller valfritt annat körkort exempel bil fungerar bra.

 • Motorval

  Det finns två olika motoralternativ: elmotorn är det miljövänliga och tysta valet för dem som värnar om miljön och söker en kostnadseffektiv moped. Den erbjuder en jämn gång och är i stort sett luktfri jämfört med bensinmotorer. Den passar särskilt bra för pendlare som behöver en pålitlig transportlösning. Bensinmotorn å andra sidan ger en sportigare körupplevelse med kraftfull acceleration och smidighet på vägen. Nackdelarna inkluderar buller, lukt och avgasutsläpp. Vid val av motor är det viktigt att överväga dina egna preferenser och behov, där miljövänlighet, tyst gång och låga driftkostnader talar för elmotorn, medan adrenalinfylld körning och acceptans för bensinmotorns nackdelar kan göra en bensinmotor attraktiv.

 • Reservdelar och service

  Välj alltid ett märke som har reservdelar och verkstäder för service samt där du får bra garantier. Det gäller tyvärr inte för alla märken på marknaden. Reservdelar till de varumärken KopEnScooter.Nu säljer kan köpas på vår hemsida och vi har över 200 servicepartners runt om i landet.

 • Nytt eller begagnat

  Med en ny moped vet du vad du får och med garantier som gäller. Med en begagnad moped vet du inte vad den har för historia. Trimmade modeller är dessvärre vanligt bland begagnade mopeder och då gäller inga garantier

 • Garantivillkor

  Olika tillverkare har olika garantivillkor för sina mopeder. Vi erbjuder 2-5 års motorgaranti på alla fordon vi säljer, vilket inte är någon självklarhet. Billigast är inte alltid billigast.

 • Försäkring

  Alla mopeder behöver en trafikförsäkring för att få framföras i trafik. Priserna mellan olika försäkringsbolag varierar kraftigt, så det är värt att kontrollera och jämföra. Vagnskada, stöld och brand ingår inte i trafikförsäkringen utan måste tecknas separat. Flera av de märken KopEnScooter säljer har en märkesförsäkring via Insplanet, där egendomsförsäkring för vagnskada, stöld och brand ingår. Här kan du kontrollera försäkringskostnaden.

 • Växellåda

  Du kanske inte väljer moped efter växellåda men det kan vara bra att veta att generellt sett kommer motard och crossmopeder med manuella växlar och scooters med automatisk växellåda.

 • Tillbehör

  Till din moped kommer du att behöva en hjälm och ett godkänt lås, om du inte redan har det. Kanske behöver du även extra packutrymme i form av en packbox, ett extra batteri eller ett kapell.