Allt du behöver veta om lås

Information om mopedlås och MC-lås.

Viktigt att tänka på när du ska köpa lås:

  • Klass 3 godkänt - Försäkringsbolagen kräver att ditt fordon är låst med ett klass 3 godkänt lås för att din stöldförsäkring ska gälla.
  • Kvalitet kostar - Dyrare lås är inte bara säkrare utan oftast väger de mindre än billiga lås.
  • Vad som passar ditt fordon - Alla lås passar inte alla fordon. Behöver du hjälp att välja lås kan besöka vår butik eller ringa eller maila oss!

3 tips om hur du låser ditt fordon

  • Lås din scooter som om tjuven står och väntar varje gång du parkerar - Detta enkla råd minskar risken för stöld avsevärt.
  • Att låsa fast scootern runt en stolpe, träd, räcke eller liknande är viktigt för att undvika att den lyfts eller rullas bort.
  • Du minskar risken för stöld genom att inte parkera på samma ställe eller vid samma tidpunkt varje dag. Ett kapell är också att föredra.

Utifrån ett kvalitets- och försäkringsperspektiv bör du alltid välja ett godkänt lås. Försäkringsbolagen kräver att du använder ett eller fler godkända lås för att ersätta dig via stöldförsäkringen. Godkända lås används både som mopedlås/scooterlås och MC-lås. Om du är osäker och vill ha information om vilka krav som ställs på dig, kontakta ditt försäkringsbolag.

Varför ska jag lägga mer pengar på ett lås?

Skillnaden är oftast lägre vikt, robustare material och bättre kvalitet på mekanism. Det gör att det går snabbare att låsa, är snällare mot mopeden (speciellt ventilerna) och inte skapar onödig vikt att bära med som last. Dessa lås har även en mer påkostad låscylinder samt kodade nycklar som gör att du kan beställa kopior.

Olika typer av lås

Det finns olika typer av lås, bla kättinglås och skivbromslås.

Skivbromslås kan vara bra om man parkerar under en kortare period.

Speciella bygellås går att använda för att låsa om framgaffeln. Man ska då tänka på att även ha en hjuleker innanför bygeln och att bygeln ligger över båda gaffelbenen. Placera låset så att det blir omöjligt för tjuven att ta bort framhjul och lås. Flera av låsen från ABUS har låsgaranti. Det är en trygghetsfaktor om tjuven nu ändå lyckas bryta upp det dyraste och bästa låset. ABUS betalar ända upp till 3 000 kr på självrisken om tjuven lyckas. Läs mer på respektive ABUS-lås vilka villkor som gäller.

Kättinglås är att rekommendera för din scooter, moped eller mc. Då kan du låsa fast ditt fordon i ett fast föremål. Kättinglås är säkrare än skivbromslåsen eftersom ett kättinglås måste brytas upp på plats. Tänk som en tjuv, vad är svårast att bryta upp? Vad har du låst fast ditt fordon i, kan man enkelt bryta sönder räcket eller lyfta bort skylten där du fäst ditt lås? Det finns olika typer av kättingar. Fyrkantskätting är att rekommendera, de är svårare att klippa och har bättre vridstyvhet. En fyrkantskätting väger även mindre och är lättare att använda.

Glöm inte att underhålla dit lås

För att ditt lås ska fungera i alla väder krävs underhåll. Om du smörjer låset med jämna mellanrum skyddar du låset mot slitage som gör att det kan kärva. Om du låser med nyckelhålet uppåt eller inte stänger låsskyddet får du in smuts och fukt som gör att mekanismen till slut börjar kärva.

Läs mer: Så väljer du rätt hjälm!

Läs mer: Video: Tillbehör vi rekommenderar!

Vi erbjuder Masu moped-lås, SXP moped och MC-lås samt ABUS moped och MC-lås.