Hövding - världens säkraste cykelhjälm

 

NIU

NIU
Vilken godkänd hjälm som helst är bättre än ingen hjälm alls, men det finns en som är bättre än alla andra. Det är Hövding, cykelhjälmen man fäster som en krage runt nacken och som fungerar som en airbag. I händelse av en olycka utlöser den och skyddar hela huvudet, ansiktet och stabiliserar även nacken. Medan en traditionell cykelhjälm enbart skyddar huvudet. Hövding är en hjälm som automatiskt aktiveras när man som cyklist råkar ut för en olycka av något slag, medan man cyklar. Genom en mängd avancerade sensorer och en exklusiv algoritm som är anslutna till en gaspatron expanderar Hövding hjälmen på mindre än en tiondels sekund. Dessa logaritmer överensstämmer med alla tänkbara rörelser som är typiska för en cyklist som cyklar.

Hövding är det största som hänt sedan cykelhjälmen kom och innebär ungefär samma milstolpe som när bilar fick krockkudde, säger Maria Krafft, forskningschef på Folksams Trafik & Miljö och docent i trafikmedicin.

Under ett test vid Stanford University 2016 visade det sig att en ”airbaghjälm” skyddar upp till 8 gånger bättre mot hjärnskakning än en traditionell hjälm och att risken för skallfrakturer minimeras maximalt. Vi håller med och är glada att kunna konstatera att Hövding är vår enskilt mest sålda hjälm. På Elcykelvaruhuset kan du även teckna en Solidförsäkring som ersätter den självrisk som ditt hemförsäkringsbolag drar av när du behöver ersätta din Hövding hjälm, om den har löst ut och skyddat dig.

Hövding aktiveras med hjälp av tryckknapp när du sätter dig på cykeln och är redo att börja cykla och avaktiveras innan man stiger av. Händer det något som gör att cyklisten utsätts för en hastig rörelse som INTE är programmerad som en typisk ”cykliströrelse”, så löser den ut. Exempel på rörelser som kan utlösa en Hövding av misstag är att man snubblar på väg till eller från cykeln. Det har även hänt att folk har böjt sig fort ner för att ta upp något på marken medan de sitter på cykeln och hjälmen har löst ut. Detta är inte grund för en ersättningshjälm.

Hur fungerar en Hövding hjälm?

Efter ungefär nio timmars aktiv cykling är det dags att ladda din Hövding. Dessa laddningsbara batterier har en livslängd på ca fem-sju år och via en app i telefonen kan du se b.la. batteristatus och påminnelse om laddning. Det är även möjligt att lägga in ICE-kontakter som tillåter din Hövding att skicka ut notifikationer till dessa utvalda kontakter om hjälmen har lösts ut vid en eventuell cykelolycka. Det finns helt enkelt inte någon säkrare hjälm på marknaden än en Hövding vilket gjort att hövding blivit det självklara valet för många cyklister!