Euro 4

 

 • För att en moped ska få registreras i Sverige måste den uppfylla vissa avgaskrav, så kallade euroklasser, exempelvis euro 4. Avgaskraven förändras löpande för en förbättrad trafikmiljö, och från och med årsskiftet 2018 måste en moped uppfylla avgaskraven för euro 4 eller bättre för att få registreras i Sverige. För motorcyklar gäller Euro 4-kravet från och med 1 januari 2017. Kravet på Euro 4 berör endast de mopeder som ställs på för första gången

  NÅGRA EXEMPEL PÅ EURO 4 ÅTGÄRDER:

  Mopeder som drivs av bensin är antingen utrustade med elektronisk förgasare (e-förgasare) eller insprutningssystem. Motorcyklar med bensinmotor är utrustade med insprutningssystem.
  Mopeder och motorcyklar måste uppfylla ljudkrav, vilket bland annat innebär lägre motorljud men även lägre mekaniska ljud från till exempel kedjor och växlar. Motorcyklar måste ha ett OBD-system (omborddiagnossystem) med förmåga att identifiera det sannolika felstället med hjälp av felkoder som lagrats i ett datorminne. Motorcyklar med en större motor större än 125cc måste vara utrustade med ABS-system (låsningsfritt bromssystem). Motorcyklar med en motor mindre eller lika med 125cc måste vara utrustade med åtminstone CBS-system (kombinerat bromssystem).

 • VILKA MODELLER UPPFYLLER EURO 4-KRAVEN?

  Alla mopeder och motorcyklar som tillverkas och säljs 2018 uppfyller dessa krav. Äldre mopeder som endast uppfyller Euro 2 och äldre motorcyklar som endast uppfyller Euro 3 som inte har tagits i bruk innan 1 januari 2018 respektive 1 januari 2017 kommer inte längre att kunna ställas på i trafik hos Transportstyrelsen. De mopeder (och motorcyklar) av 2018 års modell som KopEnScooter.Nu säljer uppfyller Euro 4.

  VAD GÄLLER VID KÖP AV EN NY MOPED SOM INTE UPPFYLLER EURO 4?

  De mopeder som inte uppfyller Euro 4 är tillverkade 2017 och är redan ställda i trafik hos Transportstyrelsen och kan därmed säljas och ställas på och av precis som vanligt.