Cykla på vintern - 5 tips!

När temperaturen går ner och snön faller, då har elcykeln många fördelar. Du kan ta på dig varmaste vinterjackan, underställ och överdragsbyxor utan att bli svettig i första uppförsbacken. Är du van att ta bilen så slipper du dyra kallstarter och att skrapa frostiga bilrutor.I de flesta städer brukar snöröjning av cykelbanor prioriteras framför bilvägar. Nackdelen med elcykel på vintern är att batteriet tappar delar av sin kapacitet när det är kallt. Därför bör du förvara batteriet inomhus mellan cykelturerna. Batteriets kapacitet kommer tillbaka när det blir varmt igen.

    1. Klä dig rätt. Skaffa bra överdragsbyxor, varma handskar och vindtät mössa så slipper du frysa
    2. Se till att synas i vintermörkret. Välj gärna en high-visibility hjälm och en reflexväst. Vi rekommenderar att alla som ska cykla när det är mörkt också använder minst en lampa. En vit fram och en röd bak. Många elcyklar har en inbygd lampa i batteriet och en del kommer med en lampa fram också.
    3. Dubbdäck. Rusta din cykel med dubbdäck så känner du dig säker i sadel även på isiga underlag. Tänk på att ta det lite extra lugnt i svängarna om du har motor i framhjulet.
    4. Teflonfett. Använd teflonfett på vajern till växlarna samt växlarna, alternativt tunnflytande olja eller glykol, så riskerar inte växlarna att frysa.
    5. Batteri. Sköt batteriet enligt instruktionerna i manualen som kommer med din elcykel, så fungerar det bra även på vintern.
Elcykel