Köpguide Speedbikes


Vi får många frågor angående Speedbikes, elcyklar som ger assistans upp till 45 km/h. Här berättar vi vad som gäller för de modeller vi säljer på Elcykelvaruhuset.


Elcykelvaruhuset säljer Speedbikes från Stromer, Lapierre och BH-bikes. Informationen vi lämnar här gäller endast för dessa cyklar. Med största sannolikhet gäller inte informationen andra varumärken. Anledningen är att en Speedbike måste ha ett typgodkännande i Europa (COC). BH-bikes Nitro, Lapierre och Stromer levereras alltid med COC som gör att du kan teckna trafikförsäkring (och helförsäkring) hos Länsförsäkringar.


Speedbikes, vilka regler gäller och vad säger Transportstyrelsen?

Efter den 22 november 2016 så är alla Speedbikes som säljs klassade som EU-moped klass 1. EU-moped klass 1 är en moped konstruerad för att köras i max 45 km/h. Mopeden brukar kort och gott benämnas EU-moped. För att få köra moped EU-moped klass I måste du ha körkort, traktorkort (utfärdat före den 1 oktober 2009) eller förarbevis för moped klass I (körkort behörighet AM från den 1 oktober 2009). Reglerna i detalj hittar du på transportstyrelsens hemsida.


Speedbikes sålda innan den 22 november 2016 så såldes Speedbikes från Stromer och BH-bikes klassas som EU-moped Klass 2, enligt ett undantag från Transportstyrelsen. Även om de är kapabla till hastigheter upp till 45 km/h krävs det att du fysiskt trampar för att nå dessa hastigheter. Detta undantag kan komma att testas i domstol om en pröning av ett sådant fordon skulle ske. Så om du som köpt ett fordon innan den 22:a november 2016 vill vara helt säker på att fordonet är klassat rätt kan vi ordna registreringen av detta till en EU moped klass 1. "Pedalassisterad kraft som ger hastighet över 25 för en moped klass 2 är inget som tas upp eller heller förbjuds i EU-direktivet som behandlar teknisk maxhastighet - 95/1/EG"


Krav på hjälm?

Du måste ha hjälm när du kör moped. Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm. Vi säljer även en MC-klassad cykelhjälm, ”speedbike-hjälm” Vigor från tyska Cratoni. Vigor är en lätt hjälm som väger endast 700 gram, men som har högre säkerhet och är godkänd för MC. Pris 2695 kr.När du köper en Speedbike från Elcykelvaruhuset får du alltid med ett COC och vi hjälper dig att teckna en försäkring så att du cyklar från butiken med alla papper i ordning. Trafikförsäkringen kostar ca. 1800kr per år och väljer man en helförsäkring kostar den ca. 3000kr.